Ara: Ali ÇETİN
Whatsapp
en önemli 4 temel seo konusu

Adım Adım Temel SEO Nasıl Yapılır Rehberi

SEO nasıl yapılır sorusu çok karmaşık bir konu olmasına rağmen adım adım temel SEO rehberi ile en hızlı sonuca ulaşmanıza yardımcı olacağız. En basit şekilde bir web sitesi için ihtiyacınız olan en önemli SEO tekniklerini incelemiş olacağız.

Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen SEO çok çok geniş kapsamlı olmasına karşın bir o kadar kesin ihtiyacınız olan bilgiler vardır. Şimdi gelin bu bilgileri hızlıca beyninize işleyelim…

En Önemli SEO Kriterleri Neler?

Öncelikle listedeki en önemli SEO kriterlerini öğrenelim ve sonrasında detayına inerek sayfanın altlarında sizlere daha iyi bilgi aktarabilelim istedik.

  1. Alan adı hala çok önemli!
    – Alan adı seçimi nasıl yapılır?
    – Alan adı uzunluğu ne olmalı?
    – Domain yaşının önemi nedir?
  2. Hosting’in SEO’ya etkileri.
    – Hosting SEO için önemli midir?
  3. Link yapısı nasıl olmalı?
    -Site içerisinde link inşası
    – Backlink alımında en önemli detay
  4. Sosyal medyanın SEO gücü
    – Facebook, instagram, twitter vb. platformların gücünü toplamak
en önemli 4 temel seo konusu
en önemli 4 temel seo konusu

Arama motorlarında web sitenizin daha fazla görüntülenmesi, üst sıralara çıkması için gereken en önemli detayları inceliyoruz.

SEO Bizden Ne İstiyor? SEO Nasıl Yapılır

Öncelikli olarak web sitemizin dışarıdan nasıl göründüğü ile ilgilenir. Arama motorları web sitemizin index alması için bazı botlar kullanır.

Bu botlar arama sonuçlarında bizim web sitemizi konumlandırırken ilk olarak alan adımızı yani domain, ikinci olarak sitemizin durumunu inceler.

Bu bir kaç adımlık basit işlemden hemen sonra arama motoru robotları web sitemizin ana sayfasını ve alt sayfaları okumak için işe koyulur.

Sayfaları okumak için işlem başlattığında ise arama motorları (Google, Yandex, Bing, Yahoo vb.) web sitenizi genel bir içerik olarak değerlendirir.

İçerikte bulunan makaleler, makale bazlı SEO ya uygun olmalıdır.

Aynı zamanda arama motorları görsel olarak web sitenizi göremez ama görsel sonuçlar ile de ilgilenir.

Temel anlamda incelemelerden az çok bahsettik ve artık SEO ipuçlarına geçebiliriz.

seo nasıl yapılır

İçerik Hazırlama SEO İpucu

Web sitenize içerik hazırlarken internetten gelecek trafiğe önem veriyorsanız ve üst sıralarda bulunmak istiyorsanız net ve en belirgin detay içeriğin size ait olmasıdır!

Örneğin bu sayfada okuduğunuz içerikleri ve görselleri başka bir adreste görmeniz çok zor olacaktır. Tam anlamıyla özelleştirilmiş ve güzel de bir alımlılığı var.

Sitenize gireceğiniz her makale için kendiniz özel olarak içerik üretmelisiniz. Yazısını sizin yazmanız lazım, kopyala yapıştır içerik kullanılmaması kesinlikle şart. Arama motorları aynı içerikten farklı sitelerde rastladığı zaman bundan hiç haz etmiyorlar…

Birden bir bakıverirsiniz ki sıralamanız puff… Web siteniz internetten silinivermiş. İşte bu gibi durumlarda kalmamak için içerik hazırlamadaki en büyük SEO ipucu içeriğin özgün sadece ve şık olmasıdır.

Ekstra olarak içeriğinizin okunabilir ve sade olması aynı zamanda da uzun uza yazılmış olması büyük fayda sağlayacaktır. Sonuç olarak en belirgin arama motoru sıralama kriterlerine değindiğimiz için içerik ön plandadır.

Uzun ve okunması yorucu olmayan insanları sitenizden anında çıkmaya zorlamayan içerikler sizin trafiğinizi artıracak, aramalarda daha fazla görünmenizi sağlayacak ve üst sıralara doğru sitenizi uçuracaktır.

İçeriğin kaliteli olmasına da dikkat etmelisiniz ki örneğin bu içeriği seven bir kişinin paylaşma ya da yorum yapma ihtimali yüksektir. Bu yüzden de sayfanın altından etkileşime geçmesi muhtemel olacaktır.

web sitesi etkileşim örneği
web sitesi etkileşim örneği

Yanda gördüğünüz resimde örnek olarak basit bir etkileşim butonları bulunuyor ve bu SEO için vazgeçilmez denilebilir.

Her bir ziyaretçinin içerikte dolanması sayfanın altını üstüne getirmesi demek + olarak bir fayda demektir.

Sayfa Etkileşimi ile SEO Arasındaki İlişki

sayfa etkileşimi ile seo ilişkisi
sayfa etkileşimi ile seo ilişkisi

Bir ziyaretçi web sitenizde herhangi bir sayfayı ziyaret ettiğinde sayfanın içerisinde ne yaptığı çok önemlidir. Sayfadan 5 saniye sonra çıktı mı? 3 dakika içeriğinizi okudu ve yorum mu yaptı? İşte tüm bu detaylar çok ama çok önemlidir.

Hatta şöyle söyleyelim ki tek sayfa dümdüz bir siteniz olsun ama günde 10 bin kişi girip 3 dakika takılıyor olsun; bu web sitesinin aramalarda çıkmama ihtimali neredeyse sıfırdır. En tepe noktada bulunuyor olması çok muhtemeldir.

Dikkat ettiyseniz internet ve youtube gibi platformlar çok hızlı gelişerek daha çok kullanıcı odaklı olmaya başladılar.

Birisinin ne kadar süre izlediği, okuduğu sayfada tıklama işlemi yapıp yapmadığı, hemen çıktığı ya da bültene abone olduğu çok değerli verilerdir.

Bu yüzden bu ipucundaki özet şudur: Web sitelerinizi daha çok zaman geçirilebilir hale getirin. Açılır pencerelerde sorular sorun, abone ol butonları ekleyin, yorum yapmaları için sebepler sunun ve aklınıza gelebilecek her yöntemi deneyerek üstlere çıkmaya başlayın.

İşte bu artık sırrı çözdük ve zirvelere adım atıyoruz…

Asıl dikkat etmeniz gereken şey ise kullanıcıları boğmamaktır. Bir web sitesinde 80 tane göz alıcı şey ve okuyanı rahatsız eden her nokta hüsranla sonuçlanacaktır. SEO nasıl yapılır diye soruyorsak bunu en ince detayına kadar düşünmeliyiz.

En Temel SEO Stratejileri İse Şunlar

Bir SEO ajansı ile çalışmasanız bile kesinlikle ama kesinlikle şu stratejileri web sitenizde uygulamak zorundasınız! Zorundasınız diyoruz çünkü SEO’nun sıfır noktası burası…

Ek bir bilgi vermemiz gerekir ise Ankara SEO danışmanlığı hizmeti alarak tüm detayları bize bırakabilirsiniz…

SEO Uyumlu Alan Adı Seçin

www. site adınız .com / .net / .com.tr herhangi bir domain uzantısı ile satın alacağınız alan adında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.

  • .com / .net / .org  – gibi en çok tercih edilen alan adı uzantısını seçmek SEO açısından her zaman önemlidir.
    Akılda kalıcı olması ve en çok tercih edilen uzantılar olması arama motoru optimizasyonu açısından pozitif etki yaratır.
  • Alan adınızın akılda kalıcı ve kısa olması gerekir. Tabi ki çok uzun alan adları da sıralamalarda üstlere çıkabilir fakat web sitenizi tekrar ziyaret etmek isteyen bir kişi o ismi hatırlamayacaktır.
    Artık pek kolay bulunmasa da 4-10 hane arası alan adı uzunluğu ideal olanıdır.
  • Alan adınızda odak anahtar kelimenin  bulunması çok iyi olacaktır.
    Yemek siparişi vermek isteyen bir kişi Google’a “yemek” yazdığında sonuçların en üst sıraları genelde içerisinde “yemek” kelimesi geçen alan adlarıdır.
    yemekkutusu .com gibi sıralı ve akılda kalıcı fikirler iyidir.
  • Alan adı tescil süreniz 3 yılın üzerinde olsun!
    Her yıl yenilemek yerine 3 yıl peşin olarak domain satın almak daha mantıklıdır. Arama motorları web sitenizin yaşına ve ileriye dönük tescil yaşına dikkat ederler.
    5 yıllık alım yapmanız ve 3 yılın üzerinde tutmanız sıralamalarda avantajlı konuma gelmenizi sağlayacaktır.

Hosting Hızı ve İp Adresi de Önemli

Konu SEO olduğunda web sitenizin hızlı açılması zaten önemlidir. Daha önce anlatmıştık bir ziyaretçi web sitenize tıkladığı zaman saniyelerce bekler ve sayfa hala yüklenmiyor ise hemen o siteyi terk edecektir. Bu terk etme oranı neredeyse %70lerdedir.

Bu da şu anlama geliyor ki web sitemizin sıralamasını yükseltmek istiyorsak sunucularımızın yanıt süresini ve hızını önemsemeliyiz.

Bir hosting satın aldığınızda ucuz olduğu için tercih edeceğiniz paket web sitenizin sıralamalarda yükselmesine izin vermiyor olabilir.

Bu sebeple web sitenizin sunucusunun bağımsız çalışan yani paylaşımsız ve yüksek hızlı olmasına dikkat etmelisiniz.

PageSpeed adresine  tıklayarak sitenizin hız testini Google ile sağlayabilir ve sorunlarını kontrol edebilirsiniz.

site hız testi seo aracı
site hız testi seo aracı

Link yani bağlantı konusunda çok uzun uza destanlar yazılabilir ancak önemli husus şunlardır.

Sayfalarınız içerisinde birbirine gezinti sağlayabilecek ara linkler oluşturmalısınız. Örneğin şuan benim diğer bir sayfama Ankara web tasarım ajansı şeklinde bir link verdiğimi görebilirsiniz.

Siz de sayfalarınızda iç içe geçmiş linkler ile arama motoru botlarının siteniz içinde dolanmasını ve daha fazla veriyi veri tabanına kaydetmelerini sağlayabilirsiniz.

seo link inşası
seo link inşası

Linklerinizi site içerisinde oluştururken de abartıya kaçmamalısınız.

Backlink SEO Nasıl Yapılır ?

Dış site bağlantıları alırken önemli detay ise şudur; backlink alacağınız kaynağın özgün içeriklerinin arasına çok fazla olmamak kaydı ile anahtar kelime odaklı girişler sağlayabilirsiniz.

Çok fazla hacklink vb. ve abartılı seo link alırsanız web siteniz spam tehlikesi yaşayacaktır dikkat etmelisiniz.

Zaten günümüzde 2021 şartlarında algoritmalar şunu söylüyor ki az olsun ama öz olsun!

Sosyal Medyayı Kullanın!

Facebook, instagram vb. sosyal medyaları aktif olarak kullanmalı ve buralardan da içeriklerinizi paylaşmalısınız.

Bunun hem backlink gibi bir dönüşü olacaktır ve sitenize faydası olacaktır hem de ziyaretçi toplama şansınızı artıracaktır.

Sosyal medya hesaplarınızda web siteleriniz isimli alanlardan web sitenizi de profilinize kayıt etmeli ve buradan gelebilecek backlink trafiğine de önem göstermelisiniz.

sosyal medya seo
sosyal medya seo

Resimde gördüğünüz gibi farklı platformlardan link akışı sağlamalı ve içeriğinizi ön planda tutmalısınız.

Fakat sürekli yeni açılan hesaplarla vs spam link alımı yaparsanız etkisi negatif yönde olacaktır.

Düzenli ve sık sık kullandığınız hesaplarınız ile link inşası oluşturmalısınız.

Bu arama motoru optimizasyonu için en doğru ve garantili olan yoldur.

SEO Nasıl Yapılır?

Artık siz de SEO nasıl yapılır sorusu hakkında en temel bilgileri öğrendiniz ve işe başlayabilirsiniz. Fakat bir hatırlatma yapmak isteriz. Google reklamları ile ilgili içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

9 thoughts on “Adım Adım Temel SEO Nasıl Yapılır Rehberi”

  1. Geri bildirim: Google ADS Kullanarak Reklam Verme Nasıl Yapılır? - AVEC Ajans

  2. Geri bildirim: Kızılay Web Tasarım Kurumsal Hizmet - AVEC Ajans

  3. Geri bildirim: Web Tasarım Önemli Midir? (Şirketler İçin) - AVEC Ajans

  4. Geri bildirim: Yenimahalle Web Tasarım Hizmeti Al - AVEC Ajans

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir